Būkite budrūs! Padaugėjo sukčiavimo atvejų ir apgaulingų skambučių su siūlymais įsigyti ir užsidirbti iš kriptovaliutų investicijai panaudojant vartojimo paskolą.
Blog|Banko „Bigbank“ pelnas augo 25%

Banko „Bigbank“ pelnas augo 25%

Bankas „Bigbank“ pernai uždirbo 25% daugiau pelno.

Martinas Lantsas, „Bigbank“ valdybos pirmininkas, pažymi, kad 2023 m. pasaulio ekonomikai buvo sudėtingi. Geopolitinė situacija pablogėjo, o Europos centrinio banko (ECB) padidintos bazinės palūkanų normos „nors ir pristabdė infliaciją, tačiau norimų rezultatų 2023 m. nepasiekė“.

„EURIBOR augimas sustojo ir grįžo prie mažėjimo tendencijos, tačiau tai neatnešė reikšmingų pokyčių visoje palūkanų normų aplinkoje“, – pranešime cituojamas M. Lantsas.

Ketvirtąjį ketvirtį „Bigbank“ uždirbo 11,4 mln. Eur grynojo pelno, o per 2023 m. dvylika mėnesių - 40,8 mln. Eur grynojo pelno. Palyginti su perskaičiuotais 2022 m. rezultatais, ketvirtąjį ketvirtį grynasis pelnas išliko stabilus, o per visus metus padidėjo 25%.

Ketvirčio grynosios palūkanų pajamos, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, padidėjo 18% ir sudarė 25,2 mln. Eur. Dvylikos mėnesių grynosios palūkanų pajamos padidėjo 19% ir sudarė 98 mln. Eur.

„Džiaugiuosi, kad sudėtingomis ekonominėmis sąlygomis mums pavyko toliau stabiliai augti ir pasiūlyti klientams bankininkystės paslaugas palankiomis sąlygomis. Dėl gerai apgalvotos strategijos padidinome tiek privačių, tiek įmonių paskolų portfelius“, – pažymi vadovas.

„Bigbank“ paskolų portfelis per ketvirtį didėjo 4%, o per metus – 23%, iki 1,67 mlrd. Eur.

Būsto paskolų portfelis per ketvirtį išaugo 14% iki 351 mln. Eur, o vartojimo paskolų – 2% iki 736 mln. Eur. Įmonių bankininkystės paskolų portfelis per ketvirtį mažėjo 0,2%.

Bendras Grupės indėlių portfelis per ketvirtį padidėjo 9%, o per metus – 42%, iki 1,94 mlrd. Eur.

Terminuotųjų indėlių portfelis per ketvirtį sumažėjo 0,4%, o taupomųjų indėlių portfelis didėjo 18% iki 1,02 mlrd. Eur.

Bendrovė pažymi, kad paskutinį metų ketvirtį šiek tiek pablogėjo vartojimo paskolų portfelio kokybė. Silpna išorės aplinka ėmė daryti tam tikrą neigiamą poveikį paskolų gavėjams, todėl padidėjo pradelstų paskolų dalis, taip pat išlaidos atidėjiniams kredito nuostoliams padengti.

Palyginti su 2022 m. ketvirtuoju ketvirčiu, išlaidos atidėjiniams padidėjo 47%, o per 2023 m. – 35%, iki 20,89 mln. Eur.

Komercinių ir būsto paskolų kredito kokybė nepablogėjo. Bankas pabrėžia, kad apskritai paskolų portfelio kokybė tebėra gera, o vartojimo paskolų portfelio kokybės kritimas ketvirtojo ketvirčio pabaigoje buvo nedidelis.